Dijital Dönüşümde Yüzeyde Kalanlar: Yazılım ve Teknoloji İllüzyonu

D

Dijital dönüşüm kavramı son 10 yılda altı boşaltılan pek çok popüler kavramdan bir tanesi. Hem danışman tarafında hem de şirketlerin yönetimi tarafında her toplantıda dillere pelesenk olmuş ancak çok az şirketin gereklilikleri tam olarak yerine getirdiği bir süreci ifade ediyor.

İşin içinde “dijital” olunca akla gelen ilk hamle ya yazılım ya da donanım yatırımı oluyor. Tabii burada iş bilmez patronlar veya patronların gözünü boyama telaşında olan yöneticilerin en kolay kaçış noktalarından biri oluyor hızlıca bir şeyler satın alıp, satın alınan şeyin işi dönüştürmesini beklemek. Çok daha kötüsü ise bu kadarlık bir yatırım yapması gerektiğinin farkında bile olmayanlar. Bu sınıfı ise şimdilik saf dışı bırakıyoruz.

Dijital dönüşüm nedir?

Dönüşüm dediğimiz kavramın sancılı bir süreç olduğunu daha önce farklı konuları bahsederken defalarca detaylıca dile getirmiştim. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, rekabetin rakipler arasında değil, hiç hayal ve tahmin edemeyeceğiniz sektörler arasında olduğu, sanal dünyanın temellerini oluşturan zaman ve mekândan bağımsız bir ortamda sürdüğü dönemde, eğer iş yapış biçimlerimizi dönüştüremiyorsak şirketlerin/kurumların yok olacağı aşikâr.

Burada anahtar kelime iş yapış biçimlerimizin değişmesi. Üretim yapıyorsak üretim sürecinin kendisini ve bileşenlerini, hizmet üretiyorsak hizmeti üretme sürecimizi ve hizmetin bileşenlerini, bu üretim sürecinde yer alacak insan kaynağı ve robot kaynağının yönetimini, eğitimini, satış süreçlerini, hedef pazarlara ulaşım, tedarikçilerle iletişim gibi çoğu süreç tasarımını ve iletişim ve lojistik yönetimine dayanan konulardan bahsediyoruz. Yazılım ve teknoloji ise değişen bu süreçlere ayak uyduran, süreci kolaylaştıran, değişen üretim ve otomasyon sürecini icra eden araçlar konumunda.

dijital donusum sancilari teknoloji ve yazilim yatirimlari 2048x1366 1

Araçlar Amaçların Önüne Geçtiğinde Dijital Dönüşüm

Araçlar elbette önemli ama temel işletme fonksiyonlarında sıkıntılı süreçleri olan bir işletmenin miktarından bağımsız yapacağı her yazılım ve teknoloji yatırımı faydasızdır. Hatta kimi zaman yapılmaması çok daha hayırlı olacaktır. Çarpık bir iş sürecini yazılıma dökmek kolay çözülebilecek bir problemi kalıtsal hale getirir çoğu zaman. En iyi ihtimalle başarısız olan yazılım projesi, çöpe giden teknoloji yatırımı olarak şirket tarihine yazılır.

Asıl üzerine düşünülmesi gereken konu iş yapış süreçlerinin uçtan uca şirketin amacına hizmet edip etmediğinin tespit edilmesi. Bu süreci iyileştirmeye yönelik çalışmalar ve iyileşen süreçleri otomasyonla hızlıca hatasız şekilde üretecek sistemler ve yapılar inşa etmektir.

Kişisel bilgisayarların ve internet ağının yaygınlaşması 35-40 yıl, mainframe bilgisayarların iş dünyasında yaygın kullanımı ise 60-70 yıl geçmişe dayanıyor. Ama bugün hem doğuda hem batıda 100 yıldır faaliyet gösteren onlarca global şirket var. Eğer maharet sadece cihazda ve yazılımda olsa, Manhattan’daki gökdelenlerin inşa edilmemesi, ismini hepimizin bildiği global şirketlerin hayatta olmaması gerekiyor.

Amaçlarla araçların birbirine çok karıştığı bir dönemde yaşıyoruz. Çok iyi alet ile verimli bir tarım yapılır elbet ama ekmesini biçmesini bilmiyorsanız aletleriniz işlevsiz hale gelmeye mahkûmdur. Yazılım ve teknoloji alanındaki yatırımları da bu şekilde değerlendirmek gerekir.

Konuyla ilgili kültürel dönüşüme değindiğim önceki yazı için tıklayınız.

Yazar Hakkında

Kamil Mehmet Özkan

Kamil Mehmet ÖZKAN, Digital Marketing Transformation (DMT) Consultant, Technology and Society, Speaker, Lifetime Learner, Reader-Writer, https://zubuf.com

1 Yorum

Kamil Mehmet Özkan

Kamil Mehmet ÖZKAN, Digital Marketing Transformation (DMT) Consultant, Technology and Society, Speaker, Lifetime Learner, Reader-Writer, https://zubuf.com

İletişimde Kalalım

Yazılarım ile ilgili yorumlarınız, etkinlik, program ve konuşma davetleriniz için iletişimde kalalım.